Aranyláz

Aranyláz

Numizmatikai katalógusok és elméleti szakirodalom

Szakmai tudás és ismeret

2020. október 28. - Aranyláz

 szakirodalom.jpg

A numizmatikai kereskedelem számára (is) elengedhetetlen segédeszközt jelentenek a papír- és fémpénzkatalógusok, az árverési és leíró katalógusok. Ugyanakkor, mint sok más szakterületen, ha valaki kiegészíteni, tökéletesíteni akarja numizmatikai tudását, jártasságát, elengedhetetlenül szükséges, hogy a numizmatikával foglalkozó, vagy azt is érintő (közgazdaság-történeti, gazdaságtörténeti és egyéb) elméleti szakirodalmi munkákat is megismerje. Például: ha valaki ismeri a korona pénzrendszer forgalmi fém- és papírpénzeit, a ritkább és gyakoribb címleteket és évjáratokat, még nem biztos, hogy tisztában van a pénzrendszer bevezetésének és megszűnésének hátterével, amely hiányt néhány elméleti szakirodalmi mű elolvasásával kisebb vagy nagyobb részben, persze, lehet pótolni. Már ha, természetesen, megvan rá az igény.

A fentebb elmondottakat alátámasztva: a mellékelt fotó bal oldalán egy kiváló érmekatalógus látható, jobb oldalán pedig egy nagyszerű, hiánypótló elméleti szakirodalmi munka. Előbbiből több magyar (vagy Magyarországon is érvényben volt) pénzrendszer elsősorban forgalmi érméit, utóbbiból a korona pénzrendszer bevezetéséhez, megszilárdulásához és megszűnéséhez vezető utat, történelmi, pénzügyi hátteret ismerhetjük meg.

Az elméleti szakirodalmi munkák megismerésével lehetővé válik, hogy egy-egy numizmatikai tárgy sokkal többet "áruljon el" magáról, mint amit amúgy tudtunk, gondoltunk róla. Ha úgy tetszik, a tárgyak egyszer csak "elkezdenek beszélni". Számos esetben a történész, régész, művészettörténész, muzeológus és még más, egyéb tudományág, szakma is numizmatikai tárgyak, például érmeleletek segítségével egészíti ki vagy tökéletesíti szakmai tudását, aminek eredményét aztán szakmai írásokban, kiállításokon bocsátják a nyilvánosság elé. A numizmatikát éppen ezért, nem véletlenül, a történelem segédtudományaként tartják számon. A felsorolt szakterületek szakemberei sok esetben egyben - nem meglepő módon - numizmatikusok is, akiknek túlnyomó többsége nemcsak a katalógusokat, de az elméleti szakirodalmi munkákat is jól ismeri. Aki tehát hivatásával összefüggésben, vagy akár "csak" hobbijának hódolva, de komoly numizmatikai tudásra akar szert tenni, annak egyaránt fontos és nélkülözhetetlen a katalógusok és az elméleti szakirodalmi munkák ismerete is.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://radayaranylaz.blog.hu/api/trackback/id/tr7316259914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása