Aranyláz

Aranyláz

"Pénzes" könyv gyermekeknek a múltból

2020. december 16. - Aranyláz

tino_helyett.jpg

A mai világunkban, amikor a gyermekek egyre kevesebbet olvasnak, meglehetősen nehéz feladatnak tűnik könyveken keresztül megszólítani a fiatalokat. Mégis, ha a családunkban, környezetünkben feltűnik olyan 9-13 év körüli gyermek, aki kíváncsiságot, fogékonyságot mutat a régi pénzek iránt és ráadásul szeret olvasni, még napjainkban is kitűnő ajándék lehet számára Gedai István (szöveg) és Rékassy Csaba (rajzok) 1982-ben megjelent Tinó helyett ezüstpénz című könyve, amely elsősorban ezen korosztály számára készült, de akár idősebb tinédzserek, sőt, még felnőttek is érdeklődéssel és haszonnal forgathatják, dacára annak, hogy immár közel 40 éve jelent meg. Mindenképpen méltó arra, hogy ne merüljön a feledés homályába.

A könyv címe arra utal, hogy egykoron - egyes területeken és időkben, így pl. Szent István királyunk uralkodásának jó részében Magyarországon is - többek között tinó (marha) volt a fizetőeszköz, amit később, fokozatosan, ezüstpénz (dénár) váltott fel. Mára már nem kevés régészeti leletet tártak fel határon innen és túl, amik nemritkán ezüstpénzeket (is) tartalmaznak, főleg a középkor és az újkor időszakából. A könyvben is olvashatunk ilyen leletről, amely főleg a magyar pénztörténet közel egy évezredes múltjából villant fel olyan érdekes történeteket, amelyek nyelvezetüknél és illusztráltságuknál fogva abszolút alkalmasak arra, hogy felkeltsék jó néhány gyermek érdeklődését a numizmatika iránt. Ki tudja, talán egyikük-másikuk közül kerülnek majd ki a jövő azon szakemberei, akik folytatni fogják Gedai István és a többi elismert kortárs magyar numizmatikus (és régész) szakmai munkáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://radayaranylaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8816339230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása