Aranyláz

Aranyláz

Könnyűzene jelvényeken

2021. január 14. - Aranyláz

jelvenyek_1.jpg

Előbb külföldön, majd Magyarországon is, különösen az 1960-as-1970-es évektől kezdődően, a könnyűzene iránt rajongók egyes köreiben előszeretettel viseltek ruhaneműkön vagy táskákon olyan kisebb-nagyobb jelvényeket/kitűzőket, amelyek a kedvenc zenekarok vagy énekesek fotóját, logóját ábrázolták. Főleg a '70-es-'80-as években Magyarországon is ez fejez(hette) ki, hogy valaki mely könnyűzenei irányzathoz, zenekarhoz kötődik. Nálunk leginkább a csövesek, a rockerek és a punkok hordtak ilyeneket az 1980 körüli években.

Még napjainkban is látni olyan - főleg - fiatalokat, zenerajongókat vagy zenészeket, akik ruháin vagy táskáin zenei tematikájú jelvények láthatók. Ilyen irányvonallal foglalkozó üzletekben mind a mai napig vásárolhatunk zenekaros, hovatartozást kifejező jelvényeket, kitűzőket. E bejegyzésben illusztrációként csak néhány darabot mutatunk be a létező külföldi és magyar darabok közül.

Egyéb tematikájú jelvényeket - pl. a szocialista időszak politikai vagy sport vonatkozású termékeit - numizmatikusok is gyűjtenek, s habár a jelvénytan - latin terminus technikus-szal: insigniológia - a numizmatika mint történelmi segédtudomány gyűjtési peremterülete, nem kell numizmatikusnak lenni ahhoz, hogy valaki komoly, e blogbejegyzésben bemutatott  könnyűzenei jelvényekhez hasonló gyűjteménnyel rendelkezzen, amelyek bizonyos értelemben és mértékben kultúrtörténeti jelentőséggel is bírnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://radayaranylaz.blog.hu/api/trackback/id/tr6716386734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása