Aranyláz

Aranyláz

Numizmatikai vonatkozású magyar kártyanaptárak

2020. november 29. - Aranyláz

 

 20201129_114825_2.jpg

20201129_114924_2.jpg

Pénzek gyakran jelentek meg a magyar kártyanaptárakon már a szocializmus idején is, például OTP- vagy MÉH-reklámokhoz kapcsolódóan. A fotókon bemutatott, válogatott, numizmatikai vonatkozású magyar kártyanaptárak 1969-2005 közti dátummal készültek, s a korabeli fém- és papírpénzek egyes címleteit ábrázolják, korántsem a teljesség igényével, többségében - az újévi jókívánságon túlmenően -  takarékossági felhívás illusztrációjaként. Habár még napjainkban is készülnek kártyanaptárak, talán kijelenthető, hogy fénykoruk mégis csak a Kádár-korszak idejére tehető.

Aki még a szocializmus idején volt iskolás fiú - hiszen valószínűsíthetően elsősorban "fiús játékszerről" beszélhetünk -, jó eséllyel, feltételezhetően gyűjtött hasonló vagy pont ilyen kisnyomtatványokat (is). Egyfajta játék volt annak idején az iskolai szünetekben, hogy falról leengedve a kártyanaptárakat rá kellett hullajtani a játszótárséira, s ennek köszönhetően lehetett az övéit elnyerni. Mivel az elmúlt két-három évtized iskolás generációi már nem ilyen és ehhez hasonló "játékszerek" közt cseperedtek fel, többségük - érthető módon, például a bakelitlemezekhez hasonlóan - nem ismeri a kártyanaptárakat, és nem is tudja elképzelni, hogy annak idején számos gyermeknek milyen sokat jelentettek, s hogy mennyien gyűjtötték a nem is olyan régmúlt ezen tárgyi emlékeit, melyek sok mai felnőtt gyűjteményében még ma is fontos, vagy éppen kiemelt helyet foglalnak el.

Habár nemcsak numizmatikai vonatkozású kártyanaptárak készültek és találhatóak meg számos gyűjtő gyűjteményében, numizmatikusok számára speciális gyűjtőterületet jelenthetnek a jelen blogban bemutatott, továbbá az itt bemutatásra nem került, de szép számmal még ma is fellelhető, pénzeket ábrázoló kisnyomtatványok, amelyek beszerzése anyagi értelemben a kispénzűek számára sem jelenthet gondot.

A bejegyzés trackback címe:

https://radayaranylaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5516306474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása